//
you're reading...
Uncategorized

200 vojakov?

Med zadnjimi poplavami je bilo večkrat slišano in videno s kakšno energijo so gasilci pomagali prizadetim, ki jim je voda vdirala v domove in jim odnašala premoženje. Gasilci, večinoma prostovoljni, so pomagali že prej. Med vsem tem pa vrstica, da je v pripravljenosti 200 vojakov, kasneje stavek, da je v mariborski vojašnici v pripravljenosti 120 vojakov.
Resno? 200 vojakov? Ne morem verjet, celih 200? En ubogi bataljon za celo Slovenijo, en ubogi bataljon v boj s posledicami, ki jih je pustila Drava s 3000 kubičnimi metri pretoka na sekundo. In še to šele, ko bo vsega konec. Ne pozabimo, da so ti vojaki profesionalci, zaposleni in plačani, da branijo narod.
Zakaj vojaki niso polnili vreč? Zakaj vojaki niso kopali jarkov in gradili nasipov? Zakaj niso uporabili svoje težke mehanizacije in celo kakšno strugo poglobili kak dan pred poplavo?

Mogoče zato, ker so profesionalci in ne delajo, oziroma se ne borijo, po četrti uri popoldne? Mogoče zato, ker imajo prepovedane nadure? Mogoče zato, ker ni v opisu njihovih delovnih nalog? Ne vem.

In medtem, ko je 200 profesionalnih vojakov čakalo v pripravljenosti, se je mnogo več prostovoljnih gasilcev borilo z naravo. Ne morem se znebiti citata z nekega starega jugo filma, ki se mi vrti v glavi:”…i ovakvi, da se bore protiv onolike sile….”.

Razprava

2 thoughts on “200 vojakov?

  1. problem ne leži v vojakih samih, ampak onih, ki drgnijo pisarniške stole na “pentagonu”. do štirih so v službi in delajo na ukaz, saj se še spomniš kako je to… koliko pa jih je šlo po šihtu v civilnih cotah pomagat pa ne vemo…

    Posted by Sebastijan Videc | 7 novembra, 2012, 00:09
    • Sebastijan, v blogu ne gre za posameznike v “civilnih cotah”, ampak za uradno, poklicno SV, tudi za “pisarniške stole”, ki jih premoremo bogih 200. Kje pa so ostali ? V Afganistanu ? Na Kosovu ?
      Kot bi jaz bil v “moji” firmi dopoldne v pripravljenosti, popoldne pa jim šel malo pomagat !

      Posted by Mare | 7 novembra, 2012, 19:41

Komentiraj

Strani